معرفی رشته مهندسی عمران

معرفی رشته مهندسی عمران

مهندسی عمران از جمله رشته هایی است که کاربرد علم در عمران و ایجاد سازندگی و آبادی یک کشور را به خوبی نشان می دهد. مانند ساخت سد، دکل های مخابراتی، برج، تونل، ساختمان های مقاوم در برابر حوادث، نیروگاه های برق و مصالح با کیفیت برای ساخت و ساز و حفظ محیط زیست در حیطه کار مهندس عمران قرار دارد. برای آغاز تمامی پروژه های عمرانی جهت رعایت جنبه های فنی، اجرایی و اقتصادی به یک مهندس عمران نیازمند هستیم.

هدف رشته مهندسی عمران

هدف رشته مهندسی عمران آموزش و تربیت افرادی است که بتوانند  مسئولیت طراحی، محاسبه ، اجرا و نظارت بر اجرا در پروژه‌های گوناگون عمرانی در زمینه‌های پل‌سازی، بلند مرتبه‌ سازی ، سازه‌ها، راه‌سازی، ساختمان‌سازی و بناهای آبی، جمع اوری و دفع فاضلاب، محیط زیست وغیره  را بر عهده گیرند. هدف از ایجاد رشته مهندسی عمران  تربیت متخصصانی با توانایی با براورده کردن نیازهای عمرانی جامعه و انجام وظایف طراحی، مدیریت، نظارت، و اجرای پروژه های عمرانی است. همچنین، دانشجوی مهندس عمران باید بتواند  تعادل میان سه عامل ایمنی، زیبایی، و مقرون به صرفه بودن را برقرار کند.

هدف رشته مهندسی عمران

گرایش های رشته مهندسی عمران

گرایشات رشته مهندسی عمران بسیار به هم نزدیک و در ارتباط هستند و تنها در تعداد محدودی از واحد ها با یکدیگر متفاوت می باشند مانند گرایش سازه و زلزله
دروس مشترک گرایش های مختلف شامل موارد زیر می باشد:
فیزیک عمومی
ریاضیات عمومی
زمین شناسی
مقاومت مصالح
محاسبات عددی
آمار و احتمالات مهندسی
مکانیک خاک
متر و براورد پروژه
استاتیک و دینامیک

گرایش عمران-عمران

دانشجویان این رشته مواردی که مربوط به راه و ترابری، هیدرولیک، خاک و پی و سازه است را می آموزند و به مطالعه رفتار زمین بناهای فنی، طراحی و نحوه ساخت اسکلت، پل و فرودگاه می پردازند.
از دروس تخصصی این رشته می توان موارد زیر را نام برد:
مکانیک سیالات
مهندسی آب و فاضلاب
پروژه های سازه های فولادی
رسم فنی و نقشه کشی
روش های خرابی ساختمان
اصول و مبانی معماری و شهرسازی

گرایش عمران_نقشه کشی

این گرایش با جغرافیا و سنجش از راه دور ارتباط نزدیکی دارد و درنقشه برداری برای سازه های خارج شهر مانند تونل ها، سد ها و پل ها کاربرد دارد.
دروس تخصصی این رشته شامل موارد زیر می باشد:
راه سازی
هیدروگرافی
تئوری خطا
نقشه برداری میسر
فتوگرامتری
نقشه برداری زیرزمینی
نقشه برداری و عملیات
کارتوگرافی
هندسه دیفرانسیل 

گرایش عمران_آب

در منطقه خاورمیانه که از مناطق خشک و نیمه خشک به حساب می آید تا چندسال آینده با بحران اب مواجه خواهیم شد. مهندسین عمران _ آب با ساخت سدها، تونل های انتقال آب و شبکه های توزیع و تصفیه خانه ها در این زمینه فعالیت می کنند. از جمله دروس تخصصی این رشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رسم فنی و نقشه کشی ساختمان
هواشناسی
مهندسی آب و فاضلاب و بناهای ابی
شیمی میکروبیولوژی آب
شیمی عمومی
مهندسی سیستم
ماشین های آبی و ایستگاه های پمپاژ
فرایند تصفیه

گرایش های رشته مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارشد

گرایش های رشته مهندسی عمران برای کارشناسی ارشد به شرح ذیل می باشند:
مهندسی و مدیریت ساخت
زلزله
مهندسی سازه های دریایی
سازه
راه و ترابری
ژئوتکنیک
مهندسی محیط زیست
مهندسی و مدیریت منابع آب
مهندسی خطوط راه آهن
حمل و نقل
ساختمان های هوشمند

کارشناسی ارشد مهندسی عمران


وظایف فرد در رشته مهندسی عمران

از جمله وظایف مهندسان عمران می توان به موارد زیر را نام برد:
استفاده از نرم افزارهای مدلسازی برای نقشه کشی، آزمایش مواد و مصالح و تحلیل داده ها
تهیه نقشه
محاسبه و اجرای سازه های مختلف مانند ساختمان های اداری، مسکونی و تجاری
گفتگو با مشتریان و کارفرمایان
مدیریت پروژه های ساختمانی

توانایی و استعداد های لازم برای یک مهندس عمران 

قوی بودن دروس پایه
قدرت تصمیم گیری و انتخاب
دقت در جزئیات
آشنایی با رایانه و استفاده از نرم افزار های عمرانی و تحلیلی
آشنایی با کلیات نقشه برداری نوین و نقشه کشی معماری و طراحی
قدرت تجسم 
توانایی تجزیه و تحلیل مسائل مالی
طراحی، محاسبه و اجرای راه ها و جاده های محتلف بین ارتباطی داخل و خارج شهر
طراحی، محاسبه و ساخت خطوط انتقال آب
طراحی و ساخت انواع پل های بتنی و فلزی
ساخت تصفیه خانه های آب و فاضلاب

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

وجود رشته مهندسی عمران در همه شهرها الزامی می باشد ؛ چرا که با ساخت و ساز ساختمان ها سرو کار دارند. به دلیل گسترش رشته مهندسی عمران در دانشگاه های مختلف کشور، فارغ التحصیلان این رشته می توانند در مقاطع بالاتر در گرایش های مختلف مهندسی عمران  به ادامه تحصیل بپردازند.
کلیه دانش آموختگان این دوره بعد از فارغ التحصیلی و اخذ مدرک کارشناسی یا بالاتر می توانند در سازمان نظام مهندسی که در تمامی مراکز استان و شهرستان‌های پر جمعیت شعبه و نمایندگی دارد عضو شوند و از تسهیلات و امکاناتی که سازمان هر استان برای اعضای خود در نظر گرفته می گیرد، بهره مند شوند. قبول شدگان آزمون های نظام مهندسی پروانه اشتغال به کار مهندسی یا همان حق امضا از سازمان نظام مهندسی ساختمان را خواهند گرفت. 

بازار کار در ایران

افرادی که در  زمینه عمران  فعالیت دارند  می توانند به صورت مستقیم و غیرمستقیم در مراکز گوناگون مشغول به کار شوند که از جمله این موارد که این افراد می‌توانند آنجا جذب بازار کار شوند می توان در وزارت خانه های آموزش وپرورش ، کشاورزی، بانک ها ، فرهنگ و آموزش عالی، شهرداری ها، وزارت راه و ترابری، شرکت های خصوصی عمرانی، وزارت خانه نیرو، سازمان نظام مهندسی، سازمان محیط زیست مشغول به کار شوند
 علاوه بر مواردی که گفته شد، فارغ التحصیلان  نقشه برداری در هدایت و کنترل اجرای خطوط انتقال برق،آب، گاز، احداث مترو، هدایت و تعیین وضعیت انواع وسیله نقلیه نظامی و غیر نظامی دریایی هوایی و زمینی ، نصب ماشین آلات و تجهیزات فنی و حساس مشغول به کار شوند همچنین می توانند در شرکت هایی که در زمینه  طراحی، محاسبه و اجرای پروژه های ساختمانی فعال هستند استخدام شوند.

زمینه‌‌های کاری مهندس‌ عمران‌

  • طراحی و مشاوره:  طرح و مشورت در طراحی یک پروژه در این قسمت تعریف می شود. برای انجام این کار تجربه زیادی لازم است و به تخصص کافی احتیاج داریم.
  • پیمانکاری و اجرا: این کار به تخصص خاصی نیاز ندارد و بعد از دریافت طرح، پیمانکاری و. اجرا صورت می گیرد. این مرحله به دقت بالایی نیاز دارد چون اگر نقشه‌های بسیار خوبی هم طراحی شود و سازه‌ها از نظر طراحی بدون عیب و نقص باشند، اما کار در اجرا به درستی انجام نشود طرح با مشکلات متعددی رو به رو خواهد شد.
  • نظارت: این فرد وظیفه دارد از طرف کارفرما، بر اجرای هر چه بهتر کارها نظارت کافی  داشته باشد و هماهنگی بین کار‌ها و افراد مختلف را انجام دهد.

منبع: حرف آخر