رشته مهندسی صنایع از رشته های پرطرفدار گروه ریاضی فیزیک است. این رشته، با هدف افزایش بهره وری در مدیریت تکنولوژی ها، روش ها و مدیریت منابع انسانی به بهبود سیستم، نیروی انسانی، اطلاعات و تجهیزات، مواد و انرژی و.... می پردازد.
رشته مهندسی صنایع چیست؟
مهندسی صنایع رشته ای است که برای بهینه سازی دانش و اطلاعات، پول، تجهیزات و مواد، انرژی، سیستم ها، فرایندها و سازمان های پیچیده، به توسعه و یکپارچه سازی و به طور کلی بهبودبخشی سیستم های پیچیده می پردازد. در حرف آخر، اطلاعات کاملی از این رشته جمع آوری شده است تا شما داوطلبان با مطالعه آن بهترین تصمیم را در انتخاب رشته بگیرید.
مهیاسازی شرایط برای تولید کالا و خدمات رسانی مناسب، با به کارگیری اصول و تکنیک هایی که باعث طراحی و نصب سیستم هایی میشود که شامل اطلاعات، مواد، انسان، انرژی و تجهیزات متفاوت هستند.
در واقع این رشته مابین رشتههای مختلف مهندسی ارتباط می کند و درک و فهم و تعامل متقابل آنها از یکدیگر را ممکن میسازد. مهندسان صنایع در بیشتر موارد، همانند یک مشاور، در زمینه های مختلفی چون مواد، نیروی کار، ماشین آلات و تولیدمحصول به مدیران صنایع مختلف مشاوره می دهند. این رشته مناسب افرادی است که تمایل دارند در طراحی ها و بهینهسازی های صنایع گوناگون، دخالت نمایند. مهندس صنایع در حوزه هایی مانند فرآیندهای کاری، کاهش ضایعات تولید، منابع انسانی، بهبود زمان بندیها، بهبود کیفیت تولید، طراحی سیستم و بهبودکارکرد واثربخشی آنها این بهینه سازی ها را انجام می دهد.
درواقع مهندسی صنایع، تنها رشته ای در مهندسی است که مؤلفه اصلی آن، عامل انسان است. وظیفه این مهندسان صنایع، بهره وری در مدیریت نیروی انسانی و بهبود تکنولوژی هاست.
تاریخچه
ایده پیدایش مهندسی صنایع، درنخستین سال های انقلاب صنعتی درقرن 19 به ذهن افراد رسید. به تدریج باگسترش و فراگیری کارخانه ها و صنایع، نیاز به تفکر مدیریتی بیشتر احساس شد، چراکه با افزایش رقبا، افراد تلاش میکردند تا کیفیت محصولات خود را بیشتر کنند. سیاست های تحلیل فعالیت های علمی، آزمایش ها و اثبات علمی درطراحی ها و ساخت ابزارآلات و ماشین ها مورد استفاده قرار گرفت و سبب شد تا تأثیر این تحولات و تغییرات در تفکرسازمانی مدیریت، موجب مطرح شدن نگرش و روش حرفه ای مدیریت علمی گردد.
اهمیت رشته مهندسی صنایع
می دانیم که اگر یک شرکت تولیدی و یا خدماتی بتواند هزینه های خود را به کمترین مقدار خود برساند و از منابع خود در تمام ارکان سازمانی خود به طور بهینه استفاده نماید، سود زیادی خواهدبرد. باتوجه به خدماتی که توسط مهندسین صنایع انجام می دهند، می توان دریافت که اهمیت این رشته چقدر است. از اهمیت رشته مهندسی صنایع همین بس که بخش اقتصادی هرسازمان، موسسه تولیدی و خدماتی دربازار به وجود این رشته نیازدارد. منابعی که دردسترس یک سازمان است ازقبیل: منابع انسانی، مواد، ماشین آلات، حتی منابع اطلاعاتی ومالی می باشند. تولید ونگهداری از این منابع، شامل هزینه های زیادی برای سازمان است. باتوجه به تغییر وتحولات اقتصادی جهان، توان رقابت، یک شرط اساسی برای کسب موفقیت در کسب وکارهاست و باید دانست که توجه به نوآوری ها و ارتقا کیفی محصولات وخدمات که باتلاش برای پیدا کردن طرح های بهبودیافته و همچنین تحول در فرآیند کسب وکار نیز بقا و رشد موسسات را درپی خواهدداشت.
گرایش های مختلف رشته مهندسی صنایع
حال به گرایش های مختلف رشته مهندسی صنایع، اشاره می کنیم:
1-بهینهسازی سیستمها
2-سیستمهای سلامت
3-مدیریت نوآوری وفناوری
4-مدلسازی سیستمهای کلان
5-آیندهپژوهی
6-سیستمهای مالی
7-زنجیره تأمین
8-مدیریت پروژه
9-مدیریت مهندسی
10-مدیریت سیستم و بهرهوری
مهمترین دروس رشته مهندسی صنایع
از مهم ترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی صنایع عبارتنداز:
طرح ریزی واحدهای صنعتی، تئوری احتمال مهندسی، برنامهریزی تولید، تحقیق در عملیات 1- تحقیق در عملیات 2- مدیریت و کنترل پروژه، آمار مهندسی، برنامهریزی و کنترل تولید و موجودیها، اصول حسابداری و مدیریت مالی، اقتصاد مهندسی، کنترل کیفیت آماری، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، مهندسی فاکتورهای انسانی و HSE، اصول مدیریت، تحلیل سیستمها، ارزیابی کار و زمان، تجزیه و تحلیل تصمیم گیری، اصول بازاریابی، اصول شبیهسازی.
دروس مشترک در گرایشهای مختلف رشته مهندسی صنایع
ریاضی، معادلاتدیفرانسیل، محاسبات عددی، فیزیک، مبانی مهندسی برق، برنامهنویسی کامپیوتر، نقشهکشی صنعتی، استاتیک، آزمایشگاه اندازهگیری دقیق، کارگاه عمومی جوش، شیمی عمومی، ارزیابی کار و زمان، مقاومت مصالح ،اقتصاد مهندسی، علم مواد، اقتصاد عمومی، کنترل پروژه، اصول حسابداری و هزینهیابی، تحقیق در عملیات، طرحریزی واحدهای صنعتی، روشهای تولید، برنامهریزی و کنترل تولید، موجودیها، کارگاه ماشینابزار، کنترل کیفیت آماری، تئوری احتمالات و کاربردهای آن، آمار مهندسی، کارگاه ریختهگری.
+
ادامه تحصیل درمقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع می توانند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ادامه تحصیل دهند. بهترین دانشگاهها در ایران برای تحصیل در این مقاطع، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه تهران، پلی تکنیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی می باشند.
بازار کار مهندسی صنایع
رشته مهندسی صنایع دارای بازارکار گسترده ای است. چرا که همیشه بازار کار جامعه، به تعداد قابل قبولی از مهندسان صنایع نیازمند است. اموری مانند: مدیریت پروژهها، ارزیابی های اقتصادی، طراحی ها و بهینهسازی فرآیندها و .. ازجمله مواردی هستند که در همه شرایط نیازمند صنایع گوناگون اند.
مطلب پیشنهادی: بهترین رشته های پردرآمد برای بازار کار ایران
گفتیم که بازار رشته مهندسی صنایع گسترده و در حال توسعه است. بنابراین بسته به کاری که مهندس صنایع به آن مشغول می شود، درآمد متفاوتی خواهدداشت. کسانی که دربخش دولتی مشغول به کار می شوند، طبق قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق خواهندگرفت و شاغلان بخش خصوصی، براساس تحصیلات، سابقه و دانش کاری خود دریافتی خواهندداشت. شغل های مختلف سازمانی از قبیل: مهندس صنایع، کارشناس، سرپرست کنترل پروژه، مدیر، برنامه ریز، کارشناس مدیریت و کنترل کیفیت مدیر پروژه، استراتژی، منابع انسانی، مهندسی فاکتورهای انسانی، کارآفرینی و موارد بازاریابی، مالی، استارتاپها، آینده پژوهی اقتصادی-اجتماعی، مدیرکارخانه، برنامهریزی و تحلیل های اقتصادی قبل- حین پروژه، کنترل موجودیها، کارشناس فنی و غیره شغل هایی هستند که فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع می توانند به آن ها اشتغال یابند. جهت وارد شدن به بازار کار در هر رشته ای، علاوه بر مهارت های تخصصی مربوط به آن رشته و شغل، مهارتهای فردی هم نیاز است. درواقع، وجه تمایز افراد با رقبایشان، در مهارتهای فردی است که می تواند موجبات موفقیت او در موقعیتهای شغلی را فراهم نماید. این مهارتها که به آن «مهارت های نرم» می گویند، باعث تعامل بهتر فرد درسازمان و محیطهای کاری خواهد بود.
منبع: حرف آخر