هوشبری رشته ای است که محل کار آن، مراکز درمانی است. این رشته يکی از حلقه های تکميل کننده تيم درمان است که برای بهبود بخشيدن به شرایط شخص بيمار در مرکز درمانی حضور می شوند. در اینجا اطلاعات جامعی از رشته «هوشبری» برای شما داوطلبان عزیز جمع آوری کرده ایم تا بتوانید برای انتخاب رشته بهترین تصمیم را بگیرید.
رشته هوشبری چیست؟
«رشته هوشبری»، از زیرشاخه های پیراپزشکی است. در چند سال اخیر، رشته هوشبری در مقطع کاردانی ارائه می شد؛ ولی در حال حاضر امکان تحصیل در این رشته در مقطع کارشناسی پیوسته نیز در دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور فراهم شده است.
نحوه پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی این رشته، از طریق آزمون سراسری و به صورت متمرکز می باشد. دانشجویان پذیرفته شده در این رشته، در طول دوره تحصیل، واحد های تئوری، عملی و کارآموزی در محیط های درمانی را می گذرانند. گفتیم که رشته هوشبری تکمیل کننده یک تیم درمانی است، از این رو، عملیات بهبود بیمار در اتاق عمل را تسریع می نمایند. در واقع هدف این رشته این است که فارغ التحصیلان در پایان تحصیل، به عنوان دستیار در کنار متخصصان بیهوشی در اتاق عمل کار کنند.
دانشجویان در این رشته یاد می گیرند که چگونه با استفاده از ابزار و تجهیزات بیهوشی و البته زیر نظر یک متخصص بیهوشی بیمار را بیهوش نموده و او را پس از عمل جراحی بیدار نمایند. این دانشجویان می آموزند که چگونه و در چه شرایطی آرامبخش های مختلف را برای بیمار تجویز کنند. هم چنین توانایی شناسایی دستگاه هایی مانند: اندازه گیری گاز های موجود در خون افراد و تنظیم کردن آن ها، کاربرد دستگاه های بیهوشی و نحوه استفاده و استریل کردن این دستگاه ها را نیز دارند. انجام بیهوشی منطقه ای، مراقبت های قلبی و تنفسی در طول بیهوشی بیمار نیز از توانایی های این دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی است.
درس های رشته هوشبری در طول تحصیل
دروس اصلی و تخصصی رشته هوشبری شامل: فیزیولوژی، فیزیک، تشریح یا آناتومی، روش بیهوشی، اصطلاحات عمومی پزشکی و اصطلاحات اختصاصی بیهوشی، استریلیزاسیون و میکروب شناسی، اصول پرستاری، رفتار دراتاق عمل، داروشناسی یا فارماکولوژی، معرفی بیمار، کارآموزی، کمک های اولیه و روش احیاء قلبی ریوی، بیماری شناسی، اصول مراقبت های ویژه، داروشناسی اختصاصی و کارآموزی در عرصه.
رشته هوشبری در مقطع کارشناسی
مدت زمان تحصیل این رشته مانند دیگر رشته ها در مقطع کارشناسی، 4 سال است. این رشته در مقطع کارشناسی دارای 130 واحد درسی است که دروس عمومی آن شامل: اخلاق اسلامی، انقلاب اسلامی، ادبیات فارسی، تاریخ و تمدن اسلامی، زبان عمومی، مبانی نظری اسلام، آشنایی با منابع اسلامی، جمعیت و تنظیم خانواده، تربیت بدنی 1 و 2
هم چنین دروس پایه و تخصصی در مقطع کارشناسی در رشته هوشبری شامل:
آناتومی 1 و 2، فیزیولوژی 1 و 2، فیزیک هوشبری، بیوشیمی، روانشناسی، میکروب شناسی و استریلیزاسیون، ایمونولوژی، واژه شناسی پزشکی، کاربرد رایانه، نشانه شناسی و معاینات بالینی، خون شناسی و انتقال خون، آمار زیستی و روش تحقیق، اصول پایه داروشناسی، اصول کمک های اولیه، فوریت های پزشکی، اصول پرستاری و کار در اتاق عمل، فیزیوپاتولوژی، اصول بیهوشی، زبان تخصصی، روش بیهوشی 1 و 2 و3، مراقبت های پس از بیهوشی، اصول مراقبت های ویژه، مدیریت در بیهوشی، آشنایی با بیماری های داخلی و جراحی، داروشناسی اختصاصی، اصول و روش های اداره درد، اخلاق حرفه ای در هوشبری، کارآموزی پرستاری، دروس کارآموزی در مقطع کارشناسی، کارآموزی 1 و 2 و 3 و 4، دروس کارآموزی در عرصه در مقطع کارشناسی، کارآموزی در عرصه 1 و 2
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی این رشته می توانند برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، در رشته هایی از قبیل: فیزیولوژی، پرستاری و آناتومی و دیگر زیر شاخه های علوم پزشکی اقدام نمایند که در صورت پذیرفته شدن در هرکدام از رشته های ذکرشده فوق، شرح وظایف آن ها تغییر کرده و از رشته هوشبری خارج خواهند شد. شایان ذکر است که ادامه تحصیل در این رشته تا دکترای بیهوشی در حال حاضر امکان پذیر نیست.
مزایا و معایب رشته هوشبری
از مزایای رشته هوشبری این است که باوجود حضور کارشناس هوشبر در اتاق عمل و اینکه شاهد انجام عمل است، کاری تمیزتر از رشته هایی مثل پرستاری و پزشکی دارد. کارشناس هوشبر از آلودگی های احتمالی اتاق عمل کاملا در امان است. همچنین این رشته برای کسانی که در آرزوی پزشک شدن هستند اما رتبه مناسبی برای رسیدن به آرزویشان به دست نیاوردند، مناسب است. محیط کار کارشناسان هوشبر، اتاق عمل است و از هیاهو و شلوغی به دور است.
یکی دیگر از مزایای این رشته، نداشتن شیفت های شب طاقت فرسا است.
هوشبران با جان انسان ها سرو کار دارند؛ از این رو یکی از بزرگترین عیب های این رشته استرس و اضطراب بالای آن است. چراکه هوشبران پابه پای سایر پرسنل اتاق عمل نگران وضعیت بیمار هستند؛ هم چنین باید ذکر کنیم که حقوق هوشبری هم پایین است که باعث نارضایتی هوشبران می شود.
وظایف هوشبران در اتاق عمل
1- احیای قلبی – ریوی و انجام بی حسی های ناحیه ای، کمک به متخصصان هوشبری در بخش های کلینیک درد و غیره
2- تنظیم و استریل کردن علائم حیاتی و دستگاه های بیهوشی
3- همکاری با متخصصان بیهوشی در بازگرداندن بیمار از اثرات بیهوشی
4- مراقبت از بیماران قبل، حین و پس از بیهوشی
5- بیهوش کردن بیمار زیر نظر پزشک
6-کسب آگاهی و بررسی وضعیت عمومی بیمار قبل از بیهوش شدن
بازار کار و فرصت شغلی در رشته هوشبری
یکی از سوالات متداول، سوال در رابطه با بازار کار و فرصت های شغلی در رشته هوشبری می باشد. گفتیم که محل کار فارغ التحصیلان رشته هوشبری در تمامی مقاطع تحصیلی، «مراکز درمانی» است و با توجه به نیاز مراکز درمانی برای تکمیل کادر درمانی، به طور قطع به کارشناس رشته هوشبری نیاز دارند و فارغ اتحصیلان این رشته می توانند به راحتی جذب بازار کار شده و در مراکز درمانی و بیمارستان ها مشغول به کار شوند.
منبع: حرف آخر