معرفی رشته بینایی سنجی

«چشم پزشکی» و «بینایی سنجی» دو شاخه اصلی از علم بینایی هستند. فعالیت های رشته بینایی سنجی در حیطه های مرتبط با بینایی، مراقبت از بینایی و بهداشت چشم است. اطلاعات و دانسته های متخصصان این رشته، در مورد مسائلی از قبیل: تجویز و یا تهیه وسائل کمک بینایی برای افراد نیمه بینا، ساخت عینک های طبی براساس استاندارهای علمی موجود، درمان ها در زمینه تنبلی چشم کودکان، تجویز لنزهای طبی و غیر طبی براساس استاندارد های موجود، تشخصص دقیق ضعف های چشمی یا همان عیوب انکساری چشم، بررسی کردن و اصلاح انحرافات چشم و ... از یک چشم پزشک بیشتر است.
این نوشته اطلاعات جامعی را به شما در باب معرفی رشته «بینایی سنجی» می دهد تا بتوانید انتخاب رشته دقیق تری داشته باشید.

رشته بینایی سنجی چیست؟

رشته بینایی سنجی یا اپتومتری (optometry)، به آموزش حرفه ای برای سنجش بینایی می پردازد تا متخصص بینایی سنجی چشم ها را بررسی کند و آسیب به وجود آمده یا هر گونه اختلال را تشخیص دهد و درمان صورت گیرد.

رشته بینایی سنجی چیست

توانمندی های‌ لازم‌ در رشته‌ بينايی‌ سنجی‌ 

برای کسانی که قصد تحصیل در رشته «بینایی سنجی» را دارند، تسلط در دروسی مانند: ریاضی، فیزیک و زیست شناسی می تواند در کسب رتبه قبولی آن ها بسیار موثر باشد.

يک‌ فرد بينايی‌ سنج،‌ بايد به‌ فيزيک‌ نور علاقمند باشد و درس های‌ رياضی‌ و زيست ‌شناسی‌ را بخوبی‌ یاد گرفته باشد. از نظر جسمانی‌ هم باید چشم ها و دست‌ هاي‌ سالم‌ی داشته باشد. ضرايب‌ درس ها در این رشته، عبارتند از: زيست شناسی‌ ضريب‌ 4 و شيمی‌ ضریب 3 و فيزيک‌ و رياضی ضريب‌ 2.
پذیرش دانشجویان «رشته بینایی سنجی» در مقطع کارشناسی، از طریق کنکور سراسری می باشد. مدت زمان تحصیل مقطع کارشناسی این رشته، همانند سایر رشته ها 4 سال است. تعداد واحد درسی رشته «بینایی سنجی» در این مقطع، 146 واحد است که 23 واحد عمومی، 42 واحد دروس پایه و اصلی ،73 واحد اختصاصی و 8 واحد هم مربوط پایان نامه و کار آموزی می باشد.

رشته بینایی سنجی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری

شرایط برای تحصیل در رشته بینایی سنجی در ایران در مقاطع کارشناسی‌، کارشناسی‌ ارشد و دکتری فراهم است. اما باید توجه داشت که این رشته در کارشناسی، گرایش خاصی ندارد و به صورت عمومی ارائه می شود و دانشجویان بعد از پایان مقطع کارشناسی قادرند برای مقاطع ارشد و دکتری در گرایش های خاص به ادامه تحصیل بپردازند.
طبق اطلاعات موجود در دفترچه ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد سال 1400 در سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی، متاسفانه تنها داوطلبان دارای مدرک کارشناسی رشته بینایی سنجی می توانند در این رشته شرکت کنند. مدت دوره کارشناسی ارشد در این رشته، دو سال است و علاوه بر دروس اصلی، درس های کارورزی و پایان نامه نیز باید گذرانده شود.
رشته «بینایی سنجی» در مقطع دکتری، دارای گرایش های بینائی سنجی زیر است:
مرتبط با پیری، رفتاری، نور و اپتومتری، بینایی‌سنجی و درمان دیدکم و کودکان.

رشته بینایی سنجی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری

فرصت‌های شغلی رشته‌ بینایی سنجی

خبر خوش اینکه علاوه بر کشور های خارجی، شرایط فارغ التحصیلان این رشته در کشور ایران در وضعیت مناسبی است و 80 درصد از فارغ التحصیلان این رشته جذب بازار کار خواهند شد.  
با توجه به اینکه فارغ التحصیلان این رشته، در زمینه های مرتبط با عیوب انکساری به طور علمی و دانشگاهی تخصص دیده‌اند، توانایی آن را دارند و  این امکان برایشان فراهم است تا به صورت مستقل مطب تأسیس نمایند. 
هم چنین شرایط شغلی زیر برای فارغ التحصیلان رشته «بینایی سنجی» فراهم است:
-فعالیت به عنوان مشاور در زمینه های بهداشت چشم و مشکلات بینایی در محیط‌ های آموزشی، خدماتی و صنایع یرای پیشگیری از تنبلی چشم
-همکاری با سازمان‌های دولتی و صنایع
-همکاری در اورژانس امور استخدامی و نظامی و اخذ گواهی نامه رانندگی و خلبانی برای انجام کمک‌ های اولیه چشمی تا رسیدن بیمار به مراکز درمانی