بورسیه تحصیلی، نوعی کمک هزینه تحصیلی است که از طرف دانشگاه ها بدون نیاز به بازپرداخت به دانشجویان داده می شود. بورسیه های تحصیلی اغلب توسط دانشگاه ها، دولت ها و موسسات علمی ارائه شده تا فرصت تحصیل را برای دانشجویان کم درآمد هم، فراهم سازند. همچنین هزینه بورسیه های تحصیلی با توجه به مقدار بورسیه، محاسبه شده و توسط دانشگاه ها پرداخت می شود.
بررسی انواع مختلف بورسیه تحصیلی
1. بورسیه بدون انجام فعالیت جانبی
این نوع بورسیه به گونه ای است که تمام هزینه های مربوط به تحصیل دانشجو، توسط دانشگاه پرداخت شده و همچنین هزینه های زندگی دانشجو در کشور خارجی هم پوشش داده می شوند. بورسیه بدون انجام فعالیت جانبی، یکی از معتبرترین و مهم ترین نوع بورسیه بوده و رقابت بسیار بالایی بین دانشجویان برای دریافت آن وجود دارد. از طرفی این نوع بورسیه تحصیلی انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- بورسیه عادی: جهت اخذ و تمدید بورسیه عادی، شرایط تحصیلی قابل قبولی از جمله معدل بالا لازم بوده و این نوع بورسیه برای تشویق دانشجویان به ادامه تحصیل، داده می شود. بورسیه عادی معمولا مخارج زندگی دانشجو را هم پوشش داده و بیشتر برای رشته های دکتری مورد استفاده قرار می گیرد.
- بورسیه جایزه: بورسیه تحصیلی جایزه به گونه ای است که هیچ محدودیتی ندارد ولی مبلغ جایزه ها کم بوده و تنها بخشی از هزینه های دانشگاه را پوشش می دهد. این نوع بورسیه در برخی از موارد به صورت نقدی و در برخی دیگر به صورت غیر نقدی مثل بن خرید کتاب می باشد. تفاوت بورسیه جایزه با بورسیه عادی به این صورت است که مبلغ نقدی آن برعکس بورسیه تحصیلی عادی که به حساب دانشگاه محل تحصیل انتقال داده می شود، به حساب شخصی دانشجو واریز می شود.
- وام تحصیلی: وام تحصیلی تنها هزینه های تحصیلی و شهریه دانشگاه را پوشش داده و توسط یک بانک یا مرکز تخصصی مستقیما به حساب دانشگاه واریز می شود. وجود یک ضامن معتبر برای این نوع وام الزامی بوده و تنها به شهروندان همان کشور تعلق می گیرد.
- حذف شهریه و تحصیل رایگان: این نوع بورسیه تحصیلی اغلب در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مورد استفاده قرار گرفته و تنها شامل شهریه دانشگاه می شود. در برخی موارد ممکن است دانشجو به صورت نسبی با تعیین میزان معافیت از شهریه توسط دانشگاه ارائه دهنده و در برخی دیگر به صورت کامل از پرداخت شهریه معاف شود.
2. بورسیه همراه با انجام فعالیت
این نوع بورسیه تحصیلی برخلاف بورسیه بدون انجام فعالیت، در قبال فعالیت هایی که دانشجو انجام داده است به او تعلق می گیرد. اگر دانشجو فعالیتی نداشته باشد، هزینه ای به وی داده نمی شود. برخی از این نوع فعالیت ها عبارتند از:
- دستیار تدریس: در برخی موارد با توجه به نظر استاد مشاور، فردی از دانشجویان به عنوان دستیار تدریس انتخاب می شود که وظایفی از جمله نمره دادن، تصحیح برگه های امتحانی، برطرف کردن مشکلات درسی دانشجویان و... را بر عهده دارد. بنابراین در قبال انجام این گونه وظایف، مزایایی مانند معافیت از هزینه شهریه، خوابگاه و حقوق تدریس به این نوع دانشجویان داده می شود. همچنین این نوع بورسیه تحصیلی تنها برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در نظر گرفته می شود.
- دستیار تحقیق: دستیار تحقیق هم بنا به نظر استاد مشاور برای آزمایشگاه انتخاب شده و در مواردی مانند تحقیقات، نگارش مقالات و... به عنوان دست راست استاد در نظر گرفته می شود. همچنین دستیار تحقیق مزایا و حقوق تدریس از استاد مشاور دریافت می کند.
- کارآموزی: دوره کارآموزی به گونه ای است که دانشجویان همزمان با تحصیل، به صورت پاره وقت برای شرکت ها و موسسات خارج از دانشگاه کار می کنند. حقوق کارآموزی نسبتا پایین است ولی هزینه های یک دانشجو را پوشش می دهد.
شرایط بورسیه تحصیلی
مراکز اعطا کننده بورسیه، شرایط خاصی از جمله شرط معدل، مهارت های زبان انگلیسی، رزومه تحصیلی مناسب و مدارک کافی را برای پذیرش دانشجویان در نظر می گیرند. همچنین بیشتر مراکز مرتبط با بورسیه تحصیلی، در کشورهای پیشرفته واقع هستند و شرایطی ایجاد می کنند تا دانشجویان بین المللی با شرایط تحصیلی ویژه برای بورسیه اقدام کنند. مدارک مورد نیاز برای اخذ بورسیه عبارتند از:
- - داشتن مدرک زبان مورد نیاز تافل و آیلتس با نمره بالا
- - مدارک ترجمه شده تحصیلی با ریز نمرات از جمله مدرک دیپلم، پیش دانشگاهی و مقطع مربوط به دانشگاه
- - رزومه تحصیلی به همراه توصیه نامه
- - انگیزه نامه و انتشارات شامل نگارش مقالات علمی
- - گواهی تمکن مالی و داشتن مدارک بانکی گردش حساب
- - توانایی شرکت در آزمون های بین المللی
بررسی مراحل اولیه و اصلی برای اخذ بورسیه
1. انتخاب کشور: اولین قدم برای اخذ بورسیه تحصیلی، انتخاب کشور مقصد می باشد. در کشورهای مختلف شرایط متفاوتی برای اخذ بورسیه وجود دارد که دانشجو باید تمامی شرایط را بررسی کرده و اطلاعات کامل مربوط به بورسیه کشور مقصد را از سایت دانشگاه ها، سفارتخانه کشورها و منابع معتبری دریافت کند.
2. انتخاب دانشگاه: در مرحله بعد برای اخذ بورسیه تحصیلی لازم است دانشجو لیست دانشگاه های برتر دنیا را چک کرده و دانشگاه متناسب با رزومه و رشته مرتبط خود را پیدا کند. در مواردی که دانشجو رزومه تحصیلی قوی و بالایی دارد، می تواند دانشگاه های برتر دنیا را انتخاب کند و در غیر این صورت باید دانشگاه هایی با رتبه پایین تر را در نظر بگیرد. بنابراین زمانی که دانشجو معدل بالایی در دانشگاه داشته باشد، می تواند کمک هزینه به عنوان بورسیه تحصیلی از دانشگاه دریافت کند.
3. ارسال رزومه: پس از تکمیل فرم های درخواست پذیرش و پاسخ گرفتن از دانشگاه مقصد، دانشجو موظف به ارسال رزومه ترجمه شده می باشد. رزومه تحصیلی تاثیر به سزایی در نتیجه پذیرش داشته و باید به صورت تخصصی ترجمه شود چرا که معرف سطح علمی و توانایی های شما در مقطع تحصیلی مورد نظر می باشد.
معرفی رشته های بورسیه دار در کشورهای مختلف
امروزه رشته های مختلفی برای تحصیل در دانشگاه های برتر دنیا وجود دارند که می تواند برای تحصیل در آنها اقدام کرد. از طرفی بهترین رشته های بورسیه دار در کشورهای مختلف، متفاوت می باشند از جمله:
- - بهترین رشته های بورسیه دار کشور کانادا: کامپیوتر و IT، مدیریت مالی، مهندسی، علوم فیزیک و زمین شناسی، علوم کشاورزی، علوم ریاضی و روانشناسی
- - بهترین رشته های بورسیه دار کشور آلمان: مهندسی، مدیریت بازرگانی، علوم انسانی، ریاضیات و کامپیوتر و هنرهای زیبا
- - بهترین رشته های بورسیه دار کشور آمریکا: علوم کامپیوتر، علوم سیاسی، اقتصاد، پرستاری، روانشناسی، علوم ارتباطات، تجارت و بازرگانی، زبان و ادبیات انگلیسی، زیست شناسی و مهندسی شیمی
- - بهترین رشته های بورسیه دار کشور ایتالیا: طراحی، هنر، علوم انسانی و معماری
جمع بندی
بنابراین بورسیه تحصیلی یک فرصت طلایی و ویژه برای دانشجویانی است که شرایط تحصیل در دانشگاه های برتر دنیا را دارند. بورسیه انواع مختلفی دارد که هر کدام دارای شرایط متفاوتی هستند ولی به طور کلی هزینه های تحصیل دانشجو را تامین می کنند. همچنین برای اخذ بورسیه، مراحل متفاوتی باید طی شده و مدارک معتبری ارائه داده شوند. همچنین رده سنی که برای دریافت بورسیه تحصیلی مقاطع در نظر گرفته شده بین 25 تا 30 می باشد. در نتیجه دانشجویان می توانند با بررسی شرایط و بهترین رشته های دانشگاه های برتر دنیا، جهت اخذ بورسیه مرتبط با رشته تحصیلی خود اقدام کرده و شروع به تحصیل کنند. امروزه تحصیل در دانشگاه های معتبر دنیا، شانس بزرگی برای دانشجویان دارای معدل بالا است که می تواند تاثیر به سزایی بر موفقیت و آینده آنها داشته باشد. بورسیه تحصیلی، این فرصت را برای دانشجویان فراهم کرده و آنها را حمایت می کند.
منبع: حرف آخر