افرادی که به سیاره محل زندگی خود یعنی زمین علاقه داشته و از مطالعه و بررسی آن لذت میبرند، میتوانند رشته زمین شناسی را انتخاب کنند. مهمترین جنبههای مورد مطالعه در زمین شناسی عبارتند از: بررسی شکل و ابعاد زمین، بررسی فیزیکی و شیمیایی زمین و مواد سازنده آن (به ویژه نفت، آب و مواد معدنی) و عوامل کنترلکننده شکل و ریخت زمین؛ این رشته با علوم زیستی، شیمی، جغرافیا، هواشناسی و آب و خاک ارتباط و همخوانی نزدیکی دارد. ما در حرف آخر اطلاعات جامعی از این رشته برای شما داوطلبان عزیز جمع آوری کردیم تا برای انتخاب رشته بهترین تصمیم را بگیرید.
زمین شناسی چیست
زمینی که نسبت به سایر کرات آسمانی هیچ هم به حساب نمی آید ، راز و رمز هایی دارد که باید برای شناخت آن واحدهای دانشگاهی را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشت.
به لحاظ فراوانی منابع طبیعی در کشور و وجود ذخائر با ارزش در اعماق زمین ، دانش زمین شناسی از نظر علمی و اقتصادی دارای ارزش های ویژه ای است و نقش موثری را در زمینه شناخت منابع معدنی ، اکتشاف ، بهره برداری از آنها و به طور اخص منابع نفتی دارد.
این رشته ارتباط بسیار نزدیکی با علوم زیستی و شیمی داشته و استفاده از نقشه های ماهواره ای ، سیستم های اطلاعات جغرافیایی و نقشه برداری در آن واجد اهمیت زیادی می باشد.
بسیاری از علوم از جمله آب ، خاک و هواشناسی و جغرافیا در ارتباط تنگاتنگ با علوم زمین هستند. تحصیل در این رشته شرایط جسمانی مناسب را می طلبد چون داوطلب باید قادر باشد واحدهایی را که عمدتا در صحرا و بیابان انجام می شود را با موفقیت طی کند .
امکان ادامه تحصیل تا سطوح عالی دکترای تخصصی در گرایش های مختلف این رشته در کشور وجود دارد.
کدام دروس دوره دبیرستان در رشته زمین شناسی بیشتر کاربرد دارند؟
دروس زیر از بین دروس دبیرستان در رشته زمینشناسی بیشترین کاربرد را دارند:
زمینشناسی پایه یازدهم (علوم تجربی و ریاضی-فیزیک)
مجموعه دروس ریاضیات
شیمی
فیزیک
گرایشهای رشته زمین شناسی برای ادامه تحصیل چه هستند؟
رشته زمین شناسی در سطح کارشناسی ارشد و دکترا گرایشهای متعددی دارد که در ایران ادامه تحصیل در گرایشهایی که در ادامه آمدهاند امکانپذیر است:
گرایش هیدروژئولوژی یا زمین شناسی آب
گرایش زمین شناسی مهندسی
رسوب شناسی
زمین شناسی اقتصادی
تکتونیک
زمین شناسی نفت
زمین شناسی زیست محیطی
چینه و فسیل شناسی
سنگ شناسی یا پترولوژی
سنجش از دور و GIS زمین شناختی
فارغ التحصیل رشته زمین شناسی در چه کارها و صنایعی میتواند شاغل شود؟
زمین شناسی در حال حاضر جایگاه ویژهای را در بین رشتههای تحصیلی پیدا کرده است. کشور ایران دارای ذخایر با ارزشی از مواد معدنی و همچنین نفت و گاز است و اقتصاد ایران بر پایه این منابع بنیانگذاری شده است. دانش زمینشناسی در رابطه با کشف و استحصال این مواد بسیار چارهساز و حیاتی است.
فارغ التحصیل زمین شناسی میتواند در وزارتخانههای آموزش و پرورش (دبیری دبیرستان در دروس زمین شناسی)، صنعت معدن و تجارت، نفت، نیرو، راه، جهاد کشاورزی، علوم تحقیقات و فناوری، مسکن و شهرسازی و همچنین شرکتها و مؤسساتی مانند سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، موسسه ژئوفیزیک، ذوبآهن، شرکتهای مرتبط با فعالیتهای سدسازی، آبیابی، حفر تونل، راهسازی، اکتشافات آب و نفت و معادن، بخشهای مرتبط با تهیه نقشههای زمین شناسی و معدنی، آزمایشگاههای سنگ شناسی و زمین شناسی استخدام شود.
در صورت داشتن توان و علاقه لازم، زمینشناس میتواند کارآفرینی کرده و شرکتی شخصی در این حوزه راهاندازی کند. برای نمونه امکان کار به عنوان کارشناس سنگهای قیمتی برای فارغ التحصیلان این رشته امکانپذیر است.
بازار کار رشته زمین شناسی به چه صورت است؟
رشته زمین شناسی از جمله رشتههای تحصیلی است که بازار کار متنوع و گستردهای دارد و در همین راستا به موارد جزئیتر و مرتبط آن در پاسخ سوال قبل اشاره شد.
همچنین بازار کار در هر شرایطی به تعداد قابل قبولی زمین شناس نیاز دارد زیرا در هر پروژه عمرانی نیاز به مطالعات زمین شناسی است و اقتصاد ایران مبتنی بر نفت و گاز و معادنی بنا نهاده شده که در زمین قرار دارند و باید ابتدا آنها را به روشهای زمین شناختی کشف کرده و سپس استخراج نمود. به علاوه مطالعات منابع آب که یکی از با ارزشترین منابع حیاتی در خشکسالیهایی اخیر به حساب میآیند، توسط متخصصان هیدروژئولوژی صورت میگیرد.
برخی از فعالیتهای زمینشناسی نیاز به عملیات صحرایی چند روزه و اقامت در کمپهای صحرایی دارند و از این رو استخدام خانمها در مشاغلی که با چنین فعالیتهایی سر و کار دارند اندکی به سختی صورت میگیرد.
حقوق و دستمزد زمین شناسان با توجه به نوع کاری که انجام میدهند متفاوت است و از حقوق پایه اداره کار (در سال ۱۳۹۸ – حدود یک میلیون و هشتصد) تا چند ده میلیون تومان در ماه متغیر است.