این رشته مجموعه ای از دانش های مرتبط با رشته اقتصاد را بررسی می نماید. به طوری که با چیدمان اصولی عناصر اقتصادی بتوان به بهترین شکل ممکن نیاز های انسانی را تامین کرد. هدف از ارائه رشته اقتصاد در سطوح دانشگاهی ، آموزش متخصصانی میباشد که با کسب مهارت های لازم بتوانند در قسمت های مربوط با اقتصاد سازمان های گوناگون به فعالیت بپردازند.این رشته یکی از رشته های گروه علوم انسانی میباشد که به دلیل آینده کاری به نسبت خوب، علاقه مندان بسیاری را به خودش جذب کرده است.
آینده کاری این رشته
دانشجویانی که از مقطع لیسانس این رشته فارغ التحصیل می شوند اطلاعات پایه و اولیه را مطالعه می کنند که معمولا به منظور اشتغال به طور تخصصی کافی نمیباشد. ولی اگر کسانی را می بینید که با مدرک کارشناسی رشته اقتصاد از موقعیت کاری مناسبی برخوردار هستند ، آن ها موفقیت خویش را مدیون کوشش و پشتکاری که به خرج داده اند می باشند. قطعا در هر رشته ای کسانی موفق تر هستند که به فعالیت بیشتری در راستای کسب مهارت های لازم می پردازند. در این رشته هم ، کسانی که به نوشتن و تجزیه و تحلیل مدل های اقتصادی می پردازند ، برای برطرف کردن مشکلات اقتصادی روش های کارآمد و جدیدی ارائه می نمایند و … نسبت به سایر هم رشته های خویش، موفق تر خواهند بود.
سازمان هایی که یک اقتصاددان می تواند در آن ها مشغول به کار شود عبارتند از :
بانک مرکزی
مرکز آمار
سازمان برنامه و بودجه
وزارت صنایع
بخش های گوناگون وزارت اقتصاد
و نیز بعضی عنوان های کاری که برای این اشخاص وجود دارند به صورت لیست زیر میباشد:
استاد دانشگاه
کارشناسی گمرک
متصدی بانک
مدیر مالی
تحلیل گر مالی
کارشناس امور مالیاتی
مدیر فروش
پژوهش گر
خدمات پژوهشی و آموزشی
مشاور کسب و کار
کارشناس بیمه
کارشناس / مدیر بازاریابی
کارشناسان تحقیقات بازار
کارشناس / مدیر خرید و تدارکات
روزنامه نگار و نویسنده
و …
این رشته سبب می شود فارغ التحصیلانش از ذهنی انتخاب گر و فعال ، برخوردار شوند که اگر در رشته خویش شاغل نشدند توسط ذهن تحلیل گرشان ، آشنایی درست با مباحث اقتصادی و مسائل و نگاه کارشناسانه ای که به جامعه و اطراف آن دارند ، از آینده کاری خوبی برخوردار باشند.برای نمونه می توانند بنگاه های خدماتی و بازرگانی شخصی برای خویش تدارک ببینند.
به طور کل بازار کار این رشته به نسبت خیلی از رشته های گروه علوم انسانی ، از رونق بهتری برخوردار میباشد. ولی به این معنا نمیباشد که هر شخص با در اختیار داشتن مدرک کارشناسی اقتصاد بتواند به جایگاه مناسبی برسد. بلکه آینده کاری هر شخص به پشتکار و سعی خودش بستگی دارد. هر چه مهارت و علم بالاتری در اقتصاد داشته باشید از جایگاه کاری مناسب تری بهره مند میشوید.
در رابطه با میزان درآمد یک اقتصاددان در کشور آمار درستی در دست نمیباشد ولی طبق آماری که از آمریکا به دست آمده است میانگین درآمد سالانه اقتصاددانان 89 هزار و 450 دلار و بالاترین درآمد آن ها در سال ، 155 هزار و 490 دلار می باشد.
وظایف یک اقتصاددان
شخصی که به عنوان فارغ التحصیل این رشته از دانشگاه خارج می شود باید توانایی تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی را داشته باشد و ارتباط مناسبی با آن ها داشته باشند. توانایی باید به طوری باشد که اگر مشکلی در این زمینه به وجود آمد ، شخص توانایی برطرف کردن آن را به بهترین شکل داشته باشد.
یک اقتصاددان باید همیشه دانش و اطلاعات اقتصادی خویش را به روز نگه دارد زیرا مسائل اقتصادی کل جوامع ، روز به روز در حال تغییر میباشد. ونیز صرفا داشتن اطلاعات کافی نمیباشد؛ توانایی استفاده از آن ها نیز دارای اهمیت میباشد. این که شخص بداند در هر مسئله از چه راه حلی باید استفاده نماید یا جهت برطرف نمودن آن نیاز به یادگیری چه علمی می باشد ،از دیگر مواردی میباشد که برای اشتغال الزامی میباشد.
توانایی های مورد نیاز برای ورود به این رشته
در هیچ رشته ای فقط داشتن علاقه نمی تواند موجبات آینده ای خوب را برای شما فراهم آورد. این رشته نیز به همین صورت میباشد. برای تحصیل در رشته اقتصاد و کسب موفقیت واقعی ، نیاز به داشتن بعضی مهارت ها دارید که در ادامه توضیح داده شده است.
از آن جا که اقتصاد ، یک حلقه از علوم اجتماعی میباشد و زنجیره علوم اجتماعی هم به یک دیگر متصل ، داوطلبی که تمایل به تحصیل در رشته اقتصاد را دارد باید به مباحث اجتماعی نیز علاقه مند بوده و با علوم سیاسی، جامعه شناسی و روان شناسی بیگانه نباشد.
دانش ریاضی قوی ،از دیگر الزاماتی میباشد که برای متقاضیان رشته اقتصاد وجود دارد.
برای موفقیت در بازار شغلی و نیز دروس دانشگاهی مانند اقتصادسنجی ، باید نگاهی تحلیل گر داشته باشید.
داوطلبی که قصد ورود به رشته اقتصاد را دارد می بایست به جامعه و فعالیت های اجتماعی آن علاقه مند باشد.
علاقه مندان به اقتصاد باید رابطه آن را با موضوعات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بررسی نموده و اطلاعات خویش را در این زمینه تقویت کند. زیرا یک کارشناس اقتصاد می بایست توانایی تطبیق اطلاعات علمی با جامعه خویش را دارا باشد.
یکی از نکات مثبتی که برای رشته اقتصاد وجود دارد ، دانشگاه هایی میباشد که آن را ارائه می دهند. 99% دانشگاه های ایران، به پذیرش داوطلبان از رشته های تجربی ، انسانی و ریاضی در این رشته می پردازند. این نکته برای آن گروه از کسانی که مایل هستند در شهرستان محل سکونت خویش به تحصیل بپردازند خیلی موثر و مفید میباشد.
گرایش های دوره لیسانس این رشته
اقتصاد کشاورزی
اقتصاد بازرگانی
اقتصاد صنعتی
اقتصاد حمل و نقل
اقتصاد پول و بانکداری
اقتصاد نظری
دوره تحصیل لیسانس این رشته
دوره تحصیل این رشته 4 سال است و معادل 8 ترم تحصیلی میباشد. دانشجویان مقطع لیسانس این رشته موظف به گذراندن 135 واحد درسی میباشند. واحدهای درسی مقطع لیسانس تمام گرایش های این رشته عبارتند از؛
دروس اختصاصی اجباری : 28 واحد
دروس عمومی : 20 واحد
دروس اختصاصی اختیاری : 9 واحد
دروس اصلی : 78 واحد
معایب و مزایا این رشته
این رشته به لحاظ موضوع کلی میباشد و حوزه های خیلی متنوعی را در بر می گیرد؛ به همین جهت از بازار شغلی مناسبی برخوردار میباشد اما به این معنا نمیباشد که هر فردی اقتصاد بخواند مشغول به کار می شود. با این وجود رقابت در شغل خیلی بالا میباشد و افرادی می توانند از موفقیت های کاری برخوردار شوند که مهارت بیشتری داشته باشند.این رشته چندان با محیط های آسیب زا و خطرناک یا پر سروصدا سروکاری ندارد و اغلب کارشناسان اقتصادی در محیط های آرام و اداری مشغول به کار هستند.