دیباچه علوم ورزشی
ورزش از گذشته در تمدن های انسانی وجود داشته و نمیشود تاریخ مشخصی برای ظهور ورزش کردن در نظر داشت؛ با این وجود برخی از نظریه پردازان ورزش را به یونان نسبت میدهند که از گذشته چابکی و قدرت بدنی امتیاز و ارزش به شمار می رفته است. در ابتدا ورزش در یونان خیلی با خشونت همراه بوده و به تدریج به سوی ورزش های ملایم تر مانند ژیمناستیک رفته است. ونیز کشور ما جزء نخستین تمدن هایی میباشد که برای ورزش احترام قائل بود و در نظام آموزشی خود، ورزش را قرار داده بود. ورزش هایی که برای ایرانیان باستان اهمیت زیادی داشت تیراندازی و سوارکاری بود که پسران از پنج سالگی آموزش آن را شروع می کردند.
در کشور ما از گذشته آموزش برخی ورزش ها مثل کشتی و شنا و ... وجود داشت اما آموزش ورزش به عنوان رشته دانشگاهی با تاسیس رشته تربیت بدنی در سال 1345 هجری شمسی در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تهران بود. در سال 1367 هجری شمسی دانشکده تربیت بدنی هویت مستقلی پیدا کرد و رشته های جدید تر و گسترده تری را به قسمت آموزشی خود اضافه نمود. کم کم تدریس علوم ورزشی در کشور ما گسترش پیدا کرد وهم اکنون دانشگاه های متفاوت کشور ما به ارائه این رشته مشغول میباشند.
آشنایی با رشته علوم ورزشی
بعضی اشخاص متصور میشوند که رشته علوم ورزشی سطحی میباشد و صرفا ورزش کردن را در بر می گیرد؛ ولی در واقع اینطور نیست ، این رشته به آموزش و پرورش اشخاص در زمینه های بهداشت فردی و اجتماعی می پردازد. درحقیقت می توانیم بگوییم این رشته ترکیبی از دانش انسانی وتجربی میباشد و از جهتی به مطالعه موضوعات فیزیولوژی بدن بشر و روش های بهبود آن می پردازد و از جهتی دیگر به مسائل پرورشی و تربیتی بشر نظارت دارد و به علوم تربیتی نزدیک می شود. ونیز این رشته به دنبال پیشگیری از برخی نارسایی ها و اختلال های جسمانی میباشد.
وظایف کارشناس علوم ورزشی:
برگزاری کلاس های ورزشی و آموزشی برای متقاضیان
ارائه برنامه تمرینات ورزشی به مراجعه کنندگان و نظارت بر اجرای درست حرکات
مراقبت و نظارت از تجهیزات ورزشی
برنامه ریزی اجرای ورزش های همگانی
تدارک و آماده سازی اردو برای تیم های اعزامی به مسابقات کشوری و المپیادها
برگزاری مسابقات ورزشی به منظور انتخاب نفرات برتر برای اعزام به مسابقات کشوری و المپیادهای ورزشی
تدریس واحدهای تربیت بدنی دانشجویان
ارائه مشاوره ورزشی به مراجعه کنندگان
این رشته برای چه افرادی مناسب است؟
این رشته یکی از رشته های جذاب مشترک میان گروه های آزمایشی کنکور سراسری میباشد و موفقیت در رشته علوم ورزشی خیلی به علاقه مندی شخص به ورزش وابسته میباشد. زیرا قسمت عمده ای از این رشته عملی میباشد و برای کسی که به ورزش علاقه ندارد، گذراندن این واحدهای درسی مشکل است. علاه بر این دارا بودن جسم سالم و عاری از معلولیت ها به جهت موفقیت در رشته علوم ورزشی مهم است تا بتوانند قسمت های عملی را یاد بگیرند.
درآمد و بازار کار این رشته
رشته علوم ورزشی تقریبا خیلی از رشته های علوم انسانی در وضعیت شغلی بهتری قرار دارد و دانش آموختگان این رشته می توانند با توجه به مهارت خود وارد بازار کار شوند. دانش آموختگان این رشته می توانند وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، وزارت ورزش و سایر وزارتخانه ها، مراکز ورزشی و درمانی جانبازان،دانشگاه ها، فدراسیون های رشته های مختلف ورزشی ، توانبخشی ها،ارگان ها و سازمان های متفاوت دولتی به عنوان کارشناس ورزشی یا مربی ورزشی جذب کار شوند.
ونیز آن ها می توانند در باشگاه ها و سالن های ورزشی به عنوان مربی به مردم آموزش دهند. در صورت دارا بودن سرمایه کافی و شرایط ، فارغ التحصیلان این رشته می توانند کسب و کار خود را آغاز کنند و باشگاه ورزشی راه اندازی کنند.
برای قبولی در این رشته چه دروسی را مطالعه کنم؟
این رشته در آزمون سراسری در زیرگروه پنج قرار گرفته است و اصلی ترین دروس این رشته در کنکور سراسری : روانشناسی، علوم اجتماعی و ریاضی است.
ضریب درس ها در آزمون سراسری برای این رشته عبارتند از:
اقتصاد، فلسفه منطق و زبان و ادبیات فارسی، با ضریب دو
ریاضی،علوم اجتماعی و روانشناسی با ضریب سه
زبان عربی و جغرافیا و تاریخ یا ضریب 1
شرایط پذیرش در این رشته عبارتند از:
دارا بودن سلامت جسمانی و ارائه گواهی تندرستی
قهرمانان تیم ملی در مورد مذکور (قد) مستثنی است.
حداقل طول قد برای آقایان 165 سانتیمتر به بالا و برای خانم ها 158 سانتیمتر به بالا
حداقل دید چشم 10/7 (هفت دهم)
فرق رشته تربیت بدنی با علوم ورزشی
این رشته و رشته تربیت بدنی شباهت زیادی با هم دارند؛ زیرا از یک علم سرچشمه می گیرند. با این حال فرق جزئی میان آن ها وجود دارد. این رشته مجموعه ای از فعالیت های ورزشی و بدنی میباشد که به شکل فیزیکی صورت می گیرد.
با وجود اینکه این رشته علاوه بر فعالیت های فیزیکی و واحدهای عملی، به مطالعه مباحث نظری مرتبط با علم ورزش و ورزش نیز می پردازد. ونیز به علت گستردگی محتوایی این رشته نسبت به رشته تربیت بدنی، دانش آموختگان این رشته بازار کار خوبی دارند و می توانند در حوزه های مشاوره ای نیزفعالیت کنند.
دوره تحصیل این رشته
دوره تحصیل این رشته چهار سال است و معادل هشت ترم تحصیلی میباشد. دانشجویان این رشته موظف به گذراندن 130 واحد درسی در دوره کارشناسی میباشند.
واحدهای درسی دوره کارشناسی این رشته عبارتند از:
دروس پایه: 26 واحد
دروس عمومی: 20 واحد
دروس انتخابی نظری و عملی : 12 واحد
دروس تخصصی نظری وعملی: 72 واحد
درس های عمومی کارشناسی رشته علوم ورزشی
زبان عمومی
یک درس از درس های اخلاق اسلامی
ادبیات فارسی
یک درس از درس های آشنایی با منابع اسلام
یک درس از درس های انقلاب اسلامی
یک درس ازدرس های تاریخ و تمدن اسلامی
دو درس از درس های مبانی نظری اسلام