رشته علوم قضایی تحت عنوان کامل «رشته علوم قضایی و خدمات اداری دادگستری» یکی از رشته های پذیرش با شرایط خاص است و به تربیت دانشجویان برای کار در حوزه های قضایی می پردازد. ما در حرف آخر اطلاعات جامعی از این رشته برای شما داوطلبان عزیز جمع آوری کردیم تا برای انتخاب رشته بهترین تصمیم را بگیرید.
معرفی رشته علوم قضایی
رشته علوم قضایی یکی از زیرمجموعه های گروه آموزشی انسانی است و دانشجویان پذیرفته شده در رشته علوم قضایی همان مفاهیم رشته حقوق را می خوانند. علوم قضایی همانند حقوق ناظر بر تمام روابط اجتماعی مردمان یک سرزمین است که آثار حقوقی دارد و به موضوعاتی مثل مالکیت، قراردادها، مسئولیت های اشخاص، قوائد مربوط به ارث، وصیت، ولادت، اقامتگاه اشخاص، مسئولیت های ناشی از حوادث، و ... می پردازد. تفاوت رشته علوم قضایی با حقوق در این است که پذیرش در رشته علوم غذایی دارای شرایط خاص پذیرش است و دانشجویان علوم قضایی بورسیه تحصیلی دریافت می کنند و اکثر آن ها برای امر قضاوت آماده می شوند. علاوه بر این بعد از اتمام تحصیل، فارغ التحصیلان رشته علوم قضایی متعهد به خدمت در بخش های قضایی و اداری دولتی می شوند. با توجه به وضعیت اشتغال کشور و امنیت شغلی رشته علوم قضایی، این رشته جزء رشته های پرطرفدار انسانی است. فقط پسران می توانند در این رشته ادامه تحصیل دهند. تا قبل از سال 96 دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری از کلیه ی گروه های آزمایشی اقدام به پذیرش دانشجو می کرد اما از آن سال به بعد تنها از داوطلبان کنکور انسانی دانشجو می پذیرد و عموما دانشجویان پذیرفته شده دو رقمی بودند.
بازار کار و درآمد رشته علوم قضایی
عموم فارغالتحصیلان دبیرستان رشته انسانی، به امید وکیل شدن به این رشته روی میآورند؛ یکی از رشتههایی که شباهتهای زیادی در واحدهای دروس ارائهشده و زمینههای کاری پس از فارغالتحصیلی با رشته حقوق دارد، رشته علوم قضایی است.
رشتهای که بهمانند حقوق، حول حق یابی و برپایی عدالت و معیار قانون میگردد؛ با این تفاوت که بهجای وکیل، قاضی تربیت میکند.
فارغ التحصیلان علوم قضایی امنیت شغلی دارند و بعد از اتمام تحصیل در بخش های قضایی و حقوقی دولتی مشغول به کار می شوند. یکی از اصلی ترین حوزه های کاری فارغ التحصیلان علوم قضایی محاکم قضایی جمهوری اسلامی ایران است و اکثریت آن ها در کسوت قضا به خدمت می پردازند. علاوه بر شغل قاضی، بعضی از آن ها در مشاغلی نظیر استاد دانشگاه، نماینده مجلس، وکیل دادگستری، کارشناسان ارشد سازمان های وابسته به قوه ی قضائیه مشغول به کار می شوند. همچنین آن ها می توانند در دفاتر اسناد رسمی به صورت سردفتر و دفتریار و در ادارات تسویه ورشکستگی، و ادارات ثبت اسناد و املاک کار کنند.
همچنین برای ادامه تحصیل در دانشگاههای آزاد کشور در رشته علوم قضایی، میتوان بدون کنکور و صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی نسبت به ثبتنام برای دو نیمسال مهرماه و بهمنماه اقدام کرد. (حداقل نمره معدل کتبی دیپلم و معدل کل پیشدانشگاهی ۱۴ است.)
لازم به ذکر است پذیرش دانشجو در این رشته علاوه بر مقطع کارشناسی، بهصورت کارشناسی ارشد پیوسته نیز در دانشگاه علوم قضایی میسر است.
ناگفته نماند پذیرش (مقطع کارشناسی) برای این رشته، در دانشگاه سراسری فعلاً فقط برای آقایان صورت میگیرد.
برای پذیرفته شدن در دانشگاه علوم قضایی حداکثر سن مورد پذیرش ۲۴ سال تمام است.
راههای ورود به رشته علوم قضایی
پذیرش این رشته، در دانشگاه سراسری برای فارغالتحصیلان هر سه رشته انسانی، تجربی و ریاضی ممکن است، اگرچه ظرفیت پذیرش این رشته در گروه انسانی نسبت به سایر گروهها بیشتر است.