سیاست در علوم سیاسی با آن چیزی که ما به عنوان موضوعات سیاسی آشنایی داریم خیلی متفاوت است. در حقیقت رشته علوم سیاسی به ارائه بعضی نظریه ها و روش های حل مسائل در جامعه می پردازد که با توجه به آن می توان مشکلات را به کمترین میزان رساند و برای اقدامات آینده یک جامعه برنامه ریزی نمود. برای این حرکت می توان از سابقه انسان در طول تاریخ نیز استفاده کرد. برعکس پیش بینی اکثر دانشجویان رشته علوم سیاسی یک سیاستمدار نه ، درحالی که یک سیاست شناس میشوند که می توانند در سازمان ها و وزارت خانه های مربوطه جذب شوند.
بازار کار و آینده شغلی علوم سیاسی
دانش آموختگان رشته علوم سیاسی در زمینه های مختلفی می توانند شاغل شوند. یکی از آن ها روابط عمومی هر سازمان میباشد. سازمان هایی که دارای واحد روابط عمومی باشند برای انجام دادن کار به بهترین نحو ممکن به یک کارشناس رشته علوم سیاسی نیازمند هستند.
یکی دیگر از زمینه های شغلی که برای این اشخاص وجود دارد ، مشغول به کار شدن در قسمت های حقوقی و وزارت خانه ها و سازمان های بین الملل است. حضور یک متخصص رشته علوم سیاسی ، به عنوان نماینده هر ملت در این سازمان ها ، دارای اهمیت میباشد. از شاخص ترین وزارت خانه ها می توان به وزارت امور خارجه اشاره کرد ولی این سازمان هم اکنون به نیروی تازه وارد نیازمند نیست و حتی دانش آموختگان رشته روابط بین الملل هم با مشقت می توانند جذب این وزارت خانه گردند.
از موارد دیگری که می توانند در آن ها چذب گردند روزنامه ها و رسانه ها میباشند. هم چنین در آموزش و پرورش و یا دانشگاه ها امکان جذب، به عنوان کارشناس یا مدرس، وجود دارد. ولی تمام این موارد تنها به عنوان معرفی زمینه های شغلی برای این رشته میباشد و نمشود گفت که درحال حاضر همه اشخاصی که در رشته علوم سیاسی مشغول به تحصیل شدند در حال فعالیت به کار در همین موارد هستند. در حقیقت با وجود سابقه و اهمیتی که رشته علوم سیاسی دارد ، جایگاه آن در ایران خیلی مشخص نیست و از لحاظ آینده شغلی هم تضمینی برای آن وجود نخواهد داشت.
ولی در تمام رشته ها بعضی استثناها وجود دارند. در رشته علوم سیاسی هم اشخاصی که واقعا تبحر و علاقه ویژه ای داشته باشند و نیز از قلم خوبی برخوردارند یک گام از دیگران جلوتر میباشند. این اشخاص از نظر مشغول به کار شدن مشکل زیادی ندارند و حتی ممکن است سازمان های زیادیبه دنبال آن ها باشند.
میزان درآمد این رشته
اکثر اشخاص جهت ورود به یک رشته ، در درجه نخست ، به بازار کاری که از طریق آن رشته می توانند به آن ورود کنند و درآمد حاصل از آن اهمیت می دهند. متأسفانه نرخ دقیق و ثبت شده ای از درآمد سالانه و یا ماهانه برای دانش آموختگان این رشته وجود ندارد. ولی با کمی تامل می توان پیشبینی کرد چشم پوشی از نرخ بیکاری ، اگر شخصی قادر باشد در زمینه های کاری مذکور شاغل گردد از درآمد بالایی، نسبت به بعضی شغل ها، برخوردارباشد. با توجه به آماری که از نرخ درآمد این اشخاص در کشور آمریکا به دست آمده است ، میانگین سالانه درآمد آن ها 107420 دلار و میانگین حداکثر حقوق سالانه آن ها 155490 دلار است.
وضعیت ادامه تحصیل در رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل
مجموعه رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل ، در دانشگاه ها ، در سه مقطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری ، در رشته ها و گرایش های مختلف، ارائه میگردد. اشخاصی که مقطع کارشناسی را با موفقیت به پایان برسانند می توانند در مقاطع بالا تر تحصیل خود را ادامه دهند.
کارشناسی ارشد علوم سیاسی
درصورتی که فارغ التحصیلان دوره کارشناسی دارای شرایط لازم بوده و دوره کارشناسی موفقی داشته باشند ، با توجه به مهارت و علاقه خود ، می توانند در یکی از شاخه های ذیل به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد مشغول شوند.
گرایش های ارشد علوم سیاسی و روابط بین الملل
اندیشه سیاسی در اسلام
دیپلماسی و سازمان های بین المللی
مطالعات منطقه ای
علوم سیاسی
روابط بین الملل
مقطع دکتری
دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد این رشته که واجد شرایط مناسب جهت شرکت در آزمون مقطع دکتری هستند جهت ادامه تحصیل ، می توانند یکی از رشته های ذیل را انتخاب کنند.
رشته های دکترای علوم سیاسی و روابط بین الملل
مطالعات جهان
جامعه شناسی
رفاه اجتماعی
جغرافیای سیاسی
مردم شناسی
مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی
حقوق بین الملل عمومی
سیاست گذاری فرهنگی
علوم سیاسی
روابط بین الملل
مطالعات منطقه ای
دانش اجتماعی مسلمین
مطالعات آمریکای شمالی
ویژگی های مورد نیاز برای تحصیل در رشته علوم سیاسی
دانشجوی این رشته باید برخی توانایی ها و ویژگی ها را به عنوان پیش نیاز ورود به رشته علوم سیاسی را دارا باشد.به عنوان مثال:
توانایی بررسی مشکلات از همه جوانب
علاقه به کتاب های تاریخ فلسفی و سیاسی و مطالعه آن ها
شناسایی ریشه ها
شخصی منطقی و دارای نظریاتی با مدرک ودلیل باشد.
توانایی برقراری ارتباط با همه قشرهای جامعه خود و شناخت مشکلات و نیازهای آن ها
قدرت ابتکار و تفکر گسترده ای داشته باشد
علاقه به مسائل سیاسی
دانشگاه های که در سال 97 رشته علوم سیاسی ارائه داده اند
دانشگاه های دولتی که علوم سیاسی در آن ها ارائه شده است به صورت لیست ذیل می باشند:
دانشگاه اصفهان
دانشگاه بیرجند
دانشگاه اردکان
دانشگاه آیت الله بروجردی – بروجرد
دانشگاه بجنورد
دانشگاه بوعلی سینا – همدان
دانشگاه تهران
دانشگاه شاهد – تهران
دانشگاه تبریز
دانشگاه تربت حیدریه
دانشگاه یزد
دانشگاه حکیم سبزواری – سبزوار
دانشگاه خوارزمی – تهران
دانشگاه شهید بهشتی – تهران
دانشگاه مازندران – بابلسر
دانشگاه شهید باهنر – کرمان
دانشگاه فردوسی – مشهد
دانشگاه شهید چمران – اهواز
دانشگاه شیراز
دانشگاه علامه طباطبایی – تهران
دانشگاه یاسوج
دانشگاه گیلان – رشت
دانشگاه لرستان – خرم آباد
دانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل
دانشگاه رازی – کرمانشاه
نتیجه گیری
بر اساس همه گفته ها ، تحصیل در رشته علوم سیاسی به امید آینده ای روشن با موفقیت همراه نخواهد بود بلکه موفقیت در آن تنها و تنها به مهارت و علاقه شخص بستگی دارد. فلذا اگر شما شخصی هستید که با دانش و توانایی های کافی رشته علوم سیاسی را انتخاب کرده و همه جوانب آن را بررسی نموده اید ، خیلی نگران آینده کاری خود نباشید.
منبع: حرف آخر