به عنوان یک تعریف کلی مهندسی انرژی مجموعه ای است شامل دروس نظری و عملی برای تربیت کارشناسان نخبه برای طراحی توسعه مدیریت و بهره برداری از سیستم های استخراج فراورش تبدیل انتقال توزیع ومصرف انرژی.
همچون اکثر رشته های مهندسی این رشته نیز بر پایه ی دروس ریاضی و فیزیک استوار است که با مقایسه ی واحد های ارائه شده در این رشته می توان فهمید که بیشرین مطابقت را با رشته های مهندسی مکانیک و مهندسی شیمی دارد، ما در حرف آخر اطلاعات جامعی از این رشته برای شما داوطلبان عزیز جمع آوری کردیم تا برای انتخاب رشته بهترین تصمیم را بگیرید.
معرفی رشته مهندسی انرژی
رشته مهندسی انرژی یکی از زیرمجموعه های گروه آزمایشی ریاضی – فیزیک است. برای اولین بار در ایران دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در سال 1373 در رشته مهندسی انرژی دانشجو پذیرفت. سپس در سال 1383 دانشگاه صنعتی شریف اقدام به تاسیس رشته مهندسی انرژی کرد.پس از آن در دانشگاه های دیگر نیز گسترش یافت. رشته مهندسی انرژی مبانی علوم و مهندسی پایه را برای تحلیل سطوح مختلف انرژی مانند منابع، استخراج، انتقال، فرآورش و تبدیل و توزیع انرژی به کار می رود. رشته مهندسی انرژی به دنبال تربیت مهندسان انرژی است که بتوانند از دانش خود برای طراحی و به کارگیری خلاقانه سیستم های انرژی در کاربردهای مختلف بخش های صنعت، حمل و نقل و ساختمان با توجه به ملاحظات زیست محیطی و اقتصادی استفاده کنند.
گرایش های رشته مهندسی انرژی
o سیستم های انرژی
o فناوری های انرژی
o انرژی و محیط زیست
گرایش سیستم های انرژی
هدف از ایجاد گرایش سیستم های انرژی تربیت دانشجویان برای فعالیت در زمینه تکنیک های شبیه سازی سیستم های ترکیبی (مانند سیستم های ترکیبی تولید حرارت و قدرت و یا تولید همزمان) است تا بتوانند جایگاه های حامل انرژی را ارزیابی کنند.
گرایش فناوری های انرژی
در گرایش فناوری های انرژی رشته مهندسی انرژی به دانشجویان روش های گوناگون طراحی و ترسیم مفهومی سیستم های تبدیل انرژی پیشرفته، سیستم های تولید هم زمان برق، برودت، حرارت آموخته می شود و قابلیت های انواع سیستم های انرژی های تجدید پذیر به کمک روش های تحلیلی ( مثل مدل سازی دینامیک سیالات محاسباتی و برنامه ریزی ریاضی ) و آزمایش های گوناگون بررسی می شود.
گرایش انرژی و محیط زیست
گرایش انرژی و محیط زیست به مطالعه رابطه بین انرژی های گوناگون و محیط زیست می پردازد و برای این بررسی از ابزارهای گوناگون مثل معادلات انتقال جرم، معادلات دینامیک سیالات، و ... استفاده می کند. همچنین در گرایش انرژی و محیط زیست نقش آلاینده های مختلف ناشی از انرژی و جنبه های اقتصادی نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
علاوه بر دوره کارشناسی رشته مهندسی انرژی، دوره های کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی انرژی نیز در ایران وجود دارد و اولین بار رشته مهندسی انرژی در دانشگاه های ایران در مقطع کارشناسی ارشد ارائه شد. متقاضیان ادامه تحصیل در رشته مهندسی انرژی می توانند با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و کسب نمره لازم در یکی از گرایش های رشته مهندسی انرژی در کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند. گرایش های مهندسی انرژی در کارشناسی ارشد عبارتند از،
o تکنولوژی انرژی
o انرژی و محیط زیست
o سیستم های انرژی
فارغ التحصیل رشته مهندسی انرژی
فارغ التحصیلان رشته مهندسی انرژی می توانند در شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی مثل وزارت نیرو، سازمان انرژی های نو ایران، سازمان بهره وری انرژی، وزارت نفت، سازمان حفاظت از محیط زیست، وزارت صمت، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، سازمان انرژی اتمی ایران، و شرکت توانیر و برق های منطقه ای، شرکت های خدمات انرژی، شرکت های طراحی سیستم های انرژی تجدید نیرو، شرکت های صنایع نیروگاهی، و کلیه ی شرکت ها و سازمان هایی که با حوزه انرژی سروکار دارند، مشغول به کار شوند.