رشته حقوق یکی از پرطرفدار ترین و جذاب ترین رشته های کنکور گروه آزمایشی انسانی است و هرساله رتبه های برتر گروه انسانی در رشته حقوق دانشگاه های برتر ایران پذیرش می شوند.ما در حرف آخر اطلاعات جامعی از این رشته برای شما داوطلبان عزیز جمع آوری کردیم تا برای انتخاب رشته بهترین تصمیم را بگیرید.
معرفی رشته حقوق
موضوع حقوق و علم حقوق نشأت گرفته از تمام روابط اجتماعی است که آثار حقوقی از آن ایجاد می شود. ارتباط می تواند به رابطه دولت و مردم ربط داشته باشد که به این نوع ارتباط حقوق عمومی میگویند، یا میتواند به روابط خصوصی بین مردم اطلاق شود که به آن حقوق خصوصی میگویند. در حقوق عمومی تحت عنوان حقوق قوای سه گانه کشور حاکمیت و اون چیزی است که به اداره کشور مربوط میشود و در مورد حقوق خصوصی میتوان گفت که به روابط بین مردم می پردازد که از جمله مهمترین آنها میتوان به روابط تجاری اشاره کرد که عامل ایجاد رشته حقوق رشته حقوق تجارت شده است.
تاریخچه علم حقوق
همواره و در طول تاریخ، علم حقوق به دنبال قضاوت و جستجوی عدالت بوده است و قدمت آن به اولین تمدن های بشری می رسد. دانش و علم حقوق و قضاوت در تمدن هایی مثل تمدن سومر، مصر باستان، آشور، ایران، بابل، و ... وجود داشته است و هر تمدنی به روش خود به دنبال تحقق عدالت بوده است. برای مثال در دوران اشکانیان جنایت دینی مثل ارتداد همانند خیانت به شاه مجازاتش اعدام بود.
مدرسه حقوق در سال 1298 در ایران زیر نظر وزارت عدلیه تاسیس شد و به آموزش حقوق می پرداخت. در سال 1313 شمسی با تاسیس دانشگاه تهران، مدرسه حقوق با مدرسه تجارت و مدرسه سیاسی تلفیق شد و دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی را به وجود آورد. مجددا در سال 1340 شمسی نام این دانشکده تغییر کرد و به دانشکده حقوق و علوم سیاسی تبدیل شد و تا به امروز تحت همین عنوان دانشجو می پذیرد. علاوه بر این به تدریج رشته حقوق در دانشگاه های مختلف کشور گسترش یافت و تدریس می شود.
گرایش های رشته حقوق
گرایش های اصلی این رشته، عبارتند از:
• گرایش حقوق خصوصی: این گرایش شامل مجموعه قواعد حقوقی حاکم بر روابط افراد با یکدیگر است. در این گرایش، از قواعد حقوقی حاکم بر موضوعاتی همچون قراردادها، ازدواج و طلاق، ارث و وصیت و… بحث میشود. حقوق خصوصی قدیمیترین و پرطرفدارترین گرایش حقوق محسوب میشود.
• گرایش حقوق جزا و جرمشناسی: این گرایش مجموعه قواعد حقوقی حاکم بر جرایم و مجازاتهاست. در این گرایش از قواعد حقوقی حاکم بر جرایمی همچون قتل، ضرب و جرح، توهین، سرقت و… و همچنین و مجازاتهای این جرایم همچون اعدام، شلاق، زندان، جزای نقدی و… بحث میشود.
• گرایش حقوق عمومی: این گرایش شامل مجموعه قواعد حقوقی حاکم بر روابط مردم و حکومت با یکدیگر و همچنین روابط نهادهای عمومی با یکدیگر است. در این گرایش از موضوعاتی همچون وظایف سازمانها و نهادهای حکومتی، قواعد حقوقی مربوط به اداره حکومت، انتخابات و… بحث میشود.
گرایشهای فرعی رشته حقوق بسیار متعدد است؛ برخی از این گرایشها عبارت است از:
• گرایش حقوق بینالملل: این گرایش مجموعه قواعد حقوقی حاکم بر روابط بین کشورها است. در این گرایش از موضوعاتی همچون قراردادهای بین المللی، سازمانهای بین المللی و… بحث میشود.
• گرایش حقوق بشر: این گرایش شامل مجموعه قواعد حقوقی حاکم بر انسانها به دلیل انسان بودنشان و فارغ از احوال متغیر اجتماعی یا میزان قابلیتهای فردی ایشان است. در این گرایش از موضوعاتی همچون حق انسانها بر سلامتی، حق انسانها بر آزادی، ممنوعیت شکنجه و… بحث میشود.
• گرایش مالکیت فکری: این گرایش شامل مجموعه قواعد حقوقی حاکم بر حقوق پدیدآورندگان آثار ادبی، هنری و فکری و… است. در این گرایش از موضوعاتی همچون حقالتألیف، حق معنوی، حق اختراع، سرقفلی، حق تاجران و صنعتگران بر علائم تجاری و اسرار تجاری و… بحث میشود.
در کشور ایران، رشته حقوق گرایشهای دیگری هم دارد، اما تعداد دانشگاههایی که این گرایشها را ارائه میدهند، بسیار کم است. برخی از این گرایشها عبارتند از: حقوق خانواده، حقوق نفت و گاز، حقوق ارتباطات، حقوق اقتصادی، حقوق محیط زیست و… .
مهمترین دروس دانشگاهی رشته حقوق
• حقوق اساسی 2 و 3
• حقوق مدنی؛ حقوق مدنی (1-8) که همگی مهم و کاربردی است، اما در این میان، حقوق مدنی 3 اهمیت و کاربرد ویژهای دارد. حقوق مدنی 3 به قواعد عمومی حاکم بر قراردادها میپردازد.
• حقوق جزای عمومی 1 و 2
• حقوق جزای اختصاصی 1 و 2 و 3 و 4
• آیین دادرسی مدنی 1 و 2
• آیین دادرسی کیفری 1 و 2
• حقوق تجارت
• متون فقه و اصول فقه
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته حقوق در ایران وجود دارد و فارغ التحصیلان کارشناسی حقوق می توانند در آزمون کارشناسی ارشد حقوق شرکت کنند و در صورت انتخاب رشته و قبولی به ادامه تحصیل بپردازند. گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته حقوق شامل حقوق خصوصی، حقوق ارتباطات، حقوق اسناد و قراردادهای تجاری، حقوق ثبت اسناد و املاک، حقوق بین الملل، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق کیفری اطفال و نوجوانان، حقوق عمومی، حقوق نفت و گاز، حقوق بشر، حقوق مالکیت فکری، حقوق اقتصادی، حقوق دادرسی اداری، حقوق محیط زیست، حقوق تجارت بین الملل، حقوق خانواده، حقوق تجاری اقتصادی بین المللی، حقوق شرکت های تجاری، مدیریت دادگستری، مدیریت نظارت و بازرسی، مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی، حقوق حمل و نقل، حقوق سردفتری، حقوق مالی – اقتصادی، فقه و حقوق جزا، و حقوق تجارت الکترونیکی می شود که داوطلبان کنکوری کارشناسی ارشد می توانند در آن ها ادامه تحصیل دهند.
مزایا و معایب رشته حقوق
رشته حقوق از منزلت و در آمد خوبی در جامعه برخوردار است. به طوری که اگر شما در یک دعاوی موفق شوید، سیل مراجعه کنندگان به دفتر شما سراریز می شود. از سختی های رشته حقوق کار زیاد و زمان کاری نامشخص آن است. کارشناسان حقوق در دل ماجراهای گوناگون و گاها خشن مثل داستان های جنایی و قتل قرار می گیرند و باید روحیه بالا و توانایی تحمل اضطراب را داشته باشند. همچنین تعداد فارغ التحصیلان رشته حقوق بسیار زیاد هستند و تا حدودی این رشته در جامعه اشباع شده است؛ به همین دلیل بازار رقابتی بین آن ها وجود دارد و وکلا و حقوقدانانی موفق اند که تجربه، مهارت و توانمندی بیشتری داشته باشند.
فارغ التحصیل رشته حقوق
از بهترین کارهایی که فارغ التحصیلان رشته حقوق می توانند در آن به کار کردن به پردازند وکالت است که نیازمند گذراندن آزمون کانون وکلا و گرفتن پرونده وکالت است. بعد از اینکه فرد در آزمون قضاوت شرکت کرد و مصاحبه شفاهی را قبول شد میتواند با استفاده از آزمون های استخدامی در اداره های مختلف مشغول به کار شود. به علت ازدیاد فارغ التحصیلان در این رشته در حال حاضر شاغل شدن کار آسانی نیست و با محدودیتهای زیادی مواجه است. اما اگر دانشجویی در کار خود بسیار خوب و توانمند ظاهر شود می تواند به شاغل شدن در دادگستری و مشاور حقوقی بانک، شهرداری و شرکت های مختلف امید داشته باشد. شخصی که در آزمون ورودی کانون وکلا قبول شود بعد از این که دو سال کار آموزی را با موفقیت سپری کند می تواند پروانه وکالت گرفته و دفتر وکالت تأسیس کند و همچنین اگر مدرک دکترای معتبری از دانشگاه دریافت کنند میتوانند این رشته را در دانشگاه ها تدریس کند.